nedelja, 1. september 2019

Triglav - Jugov steber, V+, 900 m

V soboto, 31.08.2019 sva z Dejanom plezala Jugov steber v Steni. Sam sem smer plezal drugič in samo potrdil občutke svojega prvega vzpona. Smer si zagotovo zasluži več obiska. Priporočam. Vreme se naju je usmililo, padavine so se zaustavile že v Vratih. 

Odlično skico najdete na spodnji povezavi:


Do bolj plezalnega dela smeri priplezate po poraščeni steni po najlažjih prehodih. Previdnost tukaj ne bo odveč. Na prvem sidrišču, kjer je bil do sedaj en klin sva pustila še enega, ki sva ga našla pod steno in se nama je zdelo prav, da ostane v smeri. Ponavljavcem bo mogoče koristila informacija, da naj za najtežjim delom smeri (previs V+) ne plezajo naprej po kotu ampak prečijo cca 3 metre v levo v kompaktne plošče (malce sitno, klin) in nato več ali manj naravnost navzgor. kjer se najde še nekaj klinov. 
Opremljenost smeri je dokaj skopa zato ne pozabite na kladivo in kline. Zelo prav pridejo tudi metulji. Smer izstopi malce nižje od izstopa Zahodne zajede. Do samega izstopa na Plemenice nas loči še kar nekaj poplezavanja in višinskih metrov. Večina navez sicer ta del opravi nenavezana vendar vsaj v začetnem delu zaradi zelo slabe skale opozarjam na veliko previdnost. Sledi še dolg spust čez Plemenice do Luknje in od tu do Aljaževega doma v Vratih. Tura kot celota vsekakor ni za podcenjevati in je po mojem mnenju v primerjavi s Skalaško z Ladjo precej kompleksnejša.

V spodnji tretjini smeri

V zaključki najtežjega raztežaja

Nad Luknjo

Lepo plezanje

Gibljivosti mi zaenkrat ne manjka :)

Po zaključku tega raztežaja sledita še 2

Do Plemenic je še dolga

Ni komentarjev:

Objavite komentar